Sopeutumisvalmennuskurssit Sydänliitto

Kuntoutumiskurssit

Sydänliitto on perunut/siirtänyt kaikki kevään 2020 kuntoutumiskurssit syksyyn koronavirus epidemian vuoksi. Lisätietoa perutuista/siirretyistä kursseista saat kunkin kurssin kohdalla mainitulta henkilöltä.

Sydänsairaus muuttaa elämää, mutta sen kanssa ei tarvitse pärjätä yksin.

Sydänliiton sopeutumisvalmennuskursseilla saat tietoa, tukea ja valmiuksia, jotka helpottavat elämääsi sydänsairauden kanssa. Kursseilla tapaat toisia samassa elämäntilanteessa olevia. Kokemusten jakaminen helpottaa ja auttaa toteuttamaan sinulle itsellesi sopivia muutoksia arkeesi.

Kurssit järjestetään Veikkauksen tuella. Vetäjinä toimivat terveydenhuollon ammattilaiset. Teemakurssit ovat tietopainotteisia joko koko päivän tai muutaman tunnin mittaisia. Erilaisia teemakursseja järjestetään myös verkossa. Kuntoutumiskurssit sisältävät 1-5 yöpymistä. Kursseille voi hakeutua koko maasta. Osallistumiselle ei ole ikärajaa ja läheisesi voi osallistuja osalle kursseista. Kurssit ovat osallistujille maksuttomia.

Kursseille valitaan ensisijaisesti henkilöitä, jotka eivät ole aikaisemmin osallistuneet Sydänliiton järjestämille sopeutumisvalmennuskursseille. Kursseilla saat lisäksi tietoa sydänyhteisön toiminnasta.

Kuntoutumiskurssit

Kuntoutumiskurssit ovat ryhmässä yhdessä tekemistä ja oppimista, jossa vertaistuki on merkittävässä roolissa. Kun kaipaat tietoa sairaudesta ja tukea arkeen sopeutumiseen, tule kurssille, jolla kuulet ammattilaisten luentoja, jaat kokemuksia toisten sairastuneiden kanssa ja saat vinkkejä omahoitoon.

Kurssille voi osallistua joko yksin tai puolison/läheisen kanssa. Kurssilla on noin 8-12 osallistujaa (lisäksi mahdolliset läheiset) ja niihin sisältyy kurssiohjelma, täysihoito ja majoitus kahden hengen huoneessa.

Matkakustannuksista voit hakea korvausta Kelasta. Kela korvaa kursseille osallistuvien matkat omavastuuosuuden ylittävältä osalta halvimman matkustustavan mukaan. Tätä varten tarvitaan lääkärin suositus kurssille (täytettynä kuntoutumiskurssihakemuksen alaosaan). Mikäli olet työikäinen, voit saada Kelasta myös kuntoutusrahaa. Lisätietoa Kelan verkkosivuilta.

Teemakurssit

Teemakurssit ovat tilaisuuksia, joissa saat ajankohtaista tietoa sairaudesta ja sen hoidosta. Kun kaipaat tukea arkeen sopeutumiseen, tule kurssille, jolla kuulet terveydenhuollon ammattilaisten luentoja, jaat kokemuksia toisten sairastuneiden kanssa ja saat vinkkejä omahoitoon.

Teemakursseille ilmoittaudutaan kunkin kurssin kohdalla mainitulle henkilölle.

Kurssille voi osallistua joko yksin tai puolison/läheisen kanssa.

Hakeminen

Etsi kursseja Kuntoutuskalenterista.

Kuntoutumiskurssille haetaan Sydänliiton Kuntoutumiskurssihakemuksella (ruotsinkielinen Ansökan till rehabiliteringskurs). Hakemus lähetetään kunkin kurssin kohdalla mainittuun osoitteeseen. Yhdellä hakulomakkeella haetaan vain yhdelle kurssille. Matkakustannuksista voit hakea korvausta Kelasta. Kela korvaa kursseille osallistuvien matkat omavastuuosuuden ylittävältä osalta halvimman matkustustavan mukaan. Tätä varten tarvitaan lääkärin suositus kurssille (täytettynä kuntoutumiskurssihakemuksen alaosaan).

Mikäli olet työikäinen, voit saada Kelasta myös kuntoutusrahaa. Lisätietoa Kelan verkkosivuilta www.kela.fi

Ohje Kuntoutumiskurssihakemuksen lataamiseen ja tulostamiseen:

  • Klikkaa Kuntoutumiskurssihakemuksen linkkiä, joka johtaa Dropboxiin.
  • Valitse sen jälkeen Download-toiminto ja Direct Download.
  • Lataa sitten lomake omalle koneellesi.
  • Täytä lomake omalla koneellasi sähköisesti ja lähetä se sähköpostilla eteenpäin.
  • Vaihtoehtoisesti tulosta tallentamasi lomake ja täytä se käsin.

Verkkokurssit

Koetko tarvetta keskustella elämisestä sairauden kanssa? Vuonna 2019 verkossa toteutettaville sopeutumisvalmennuskursseille voivat osallistua kaikki, jotka pohtivat sairauden tai sairastumisen aiheuttamia muutoksia elämässään. Kursseilta saat keinoja ja tukea arkeen.

Kursseilla on kuusi erilaista teemaa. Kaksi kursseista on perhekursseja ja neljä yksilökursseja. Kursseja on yhteensä 20. Puolet kursseista alkaa vuorokauden tapaamisella. Toiset puolet toteutetaan kokonaan verkossa ensimmäisestä tapaamisesta lähtien. Kurssit sisältävät 6 -8 tapaamiskertaa verkossa. Ryhmätapaamisissa, verkkokeskusteluissa ja vertaischatissä on mahdollisuus jakaa kokemuksia muiden kanssa. Verkossa työskentelyyn saat hyvät ohjeet ja tarvittaessa henkilökohtaisen opastuksen. Kurssin ohjaajina on sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia. Mukana on koulutettu kokemusasiantuntija.

Kurssit ovat maksuttomia, ja niiden toteuttamista tukee sosiaali- ja terveysministeriö Veikkauksen varoilla. 

Teemalliset sopeutumisvalmennuskurssit 2019

Rohkeasti mä!  Sinulle alle 30-kymppinen, jolla sairaus tai vamma on ollut pitkään osa elämääsi. 

Tukea työelämässä jaksamiseen Sinulle, joka tarvitset tukea työssä jaksamiseen tai työhön paluuseen. 

Keinoja omaan hyvinvointiin  Sinulle, joka haluat vahvistaa omaa hyvinvointiasi. 

Harvinaisena joukossa  Sinulle, jolla on harvinaissairaus. 

Meidän perhe – missä mennään?  Jos lapsen sairaus tai vamma koskettaa perhettänne ja tuo haasteita arkeen, tämä verkkokurssi on teidän perheellenne.   

Puhumalla parasta  Jos vanhemman sairaus tai vamma koskettaa perhettänne ja tuo haasteita arkeen, tämä verkkokurssi on teidän perheellenne.  

Kurssit sopivat erilaisille ihmisille yli järjestö- ja diagnoosirajojen. 

Aivoliitto, Allergia-, iho- ja astmaliitto, Epilepsialiitto, Invalidiliitto, Lihastautiliitto, Mielenterveyden keskusliitto, Munuais- ja maksaliitto, Neuroliitto, Suomen Syöpäyhdistys ja Suomen Sydänliitto järjestävät yhdessä verkkokurssit. 

Lisätietoja ja hakeminen kursseille: ​www.etasope.fi