Kuntoutumiskurssit

Sydänsairaus muuttaa elämää, mutta sen kanssa ei tarvitse pärjätä yksin.

Sydänliiton sopeutumisvalmennuskursseilla saat tietoa, tukea ja valmiuksia, jotka helpottavat elämääsi sydänsairauden kanssa. Kursseilla tapaat toisia samassa elämäntilanteessa olevia. Kokemusten jakaminen helpottaa ja auttaa toteuttamaan sinulle itsellesi sopivia muutoksia arkeesi.

Kurssit järjestetään Veikkauksen tuella. Vetäjinä toimivat terveydenhuollon ammattilaiset. Teemakurssit ovat tietopainotteisia joko koko päivän tai muutaman tunnin mittaisia. Kuntoutumiskurssit sisältävät 1-5 yöpymistä. Kursseille voi hakeutua koko maasta. Osallistumiselle ei ole ikärajaa ja läheisesi voi osallistuja osalle kursseista. Kurssit ovat osallistujille maksuttomia.

Kursseille valitaan ensisijaisesti henkilöitä, jotka eivät ole aikaisemmin osallistuneet Sydänliiton järjestämille sopeutumisvalmennuskursseille. Kursseilla saat lisäksi tietoa sydänyhteisön toiminnasta.

Kuntoutumiskurssit

Kuntoutumiskurssit ovat ryhmässä yhdessä tekemistä ja oppimista, jossa vertaistuki on merkittävässä roolissa. Kun kaipaat tietoa sairaudesta ja tukea arkeen sopeutumiseen, tule kurssille, jolla kuulet ammattilaisten luentoja, jaat kokemuksia toisten sairastuneiden kanssa ja saat vinkkejä omahoitoon.

Kurssille voi osallistua joko yksin tai puolison/läheisen kanssa. Kurssilla on noin 8-12 osallistujaa (lisäksi mahdolliset läheiset) ja niihin sisältyy kurssiohjelma, täysihoito ja majoitus kahden hengen huoneessa.

Matkakustannuksista voit hakea korvausta Kelasta. Kela korvaa kursseille osallistuvien matkat omavastuuosuuden ylittävältä osalta halvimman matkustustavan mukaan. Tätä varten tarvitaan lääkärin suositus kurssille (täytettynä kuntoutumiskurssihakemuksen alaosaan). Mikäli olet työikäinen, voit saada Kelasta myös kuntoutusrahaa. Lisätietoa Kelan verkkosivuilta.

Teemakurssit

Teemakurssit ovat tilaisuuksia, joissa saat ajankohtaista tietoa sairaudesta ja sen hoidosta. Kun kaipaat tukea arkeen sopeutumiseen, tule kurssille, jolla kuulet terveydenhuollon ammattilaisten luentoja, jaat kokemuksia toisten sairastuneiden kanssa ja saat vinkkejä omahoitoon.

Teemakursseille ilmoittaudutaan kunkin kurssin kohdalla mainitulle henkilölle.

Kurssille voi osallistua joko yksin tai puolison/läheisen kanssa.

Hakeminen

Etsi kursseja Kuntoutuskalenterista.

Kuntoutumiskurssille haetaan Sydänliiton Kuntoutumiskurssihakemuksella (ruotsinkielinen Ansökan till rehabiliteringskurs). Hakemus lähetetään kunkin kurssin kohdalla mainittuun osoitteeseen. Yhdellä hakulomakkeella haetaan vain yhdelle kurssille. Matkakustannuksista voit hakea korvausta Kelasta. Kela korvaa kursseille osallistuvien matkat omavastuuosuuden ylittävältä osalta halvimman matkustustavan mukaan. Tätä varten tarvitaan lääkärin suositus kurssille (täytettynä kuntoutumiskurssihakemuksen alaosaan).

Ohje Kuntoutumiskurssihakemuksen lataamiseen ja tulostamiseen:

 • klikkaa Kuntoutumiskurssihakemuksen linkkiä, joka johtaa Dropboxiin
 • valitse sen jälkeen Download-toiminto oikeasta yläkulmasta ja Direct Download
 • lataa sitten lomake omalle koneellesi
 • täytä lomake omalla koneellasi sähköisesti ja lähetä se sähköpostilla eteenpäin
 • vaihtoehtoisesti tulosta tallentamasi lomake ja täytä se käsin

Mikäli olet työikäinen, voit saada Kelasta myös kuntoutusrahaa. Lisätietoa Kelan verkkosivuilta www.kela.fi

Valintakriteerit Suomen Sydänliiton järjestämille sopeutumisvalmennuskursseille

Osallistujat sopeutumisvalmennuskursseille valitaan hakemusten perusteella, sosiaalisin ja terveydellisin tai taloudellisin perustein.

Sydänliiton järjestämiä sopeutumisvalmennuskursseja tuetaan Veikkauksen voitoilla. Toimintaa ohjaa ja valvoo Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA).

Kuntoutumiskursseille valitaan ensisijaisesti niitä hakijoita, jotka eivät ole aikaisemmin olleet vastaavilla kursseilla. Muutkin tekijät voivat vaikuttaa valintaan. Kaikki hakijat arvioidaan samoilla kriteereillä.

Valintakriteerit, jotka vaikuttavat osallistujavalintaan:

 • sydänsairauden toteamisesta on kulunut noin puolesta vuodesta kahteen vuoteen (riippuen kurssista)
 • osallistuminen aikaisempiin kuntoutuksiin
 • miten kauan edellisistä kuntoutuksista on aikaa
 • arvio omasta nykytilanteesta (terveydentila, arjen sujuvuus, mieliala)
 • omat perustelut kuntoutuksen tarpeesta
 • hakijan vuositulot