Sydänsairaudet ovat Suomen johtava kuolinsyy. Tässä blogikirjoituksessa tarkastelemme tarkemmin viittä yleisintä sydänsairautta, joista suomalaiset kärsivät. Kuvaamme jokaisen sairauden yksityiskohtaisesti ja kerromme, miten sitä voi ehkäistä elämäntapavalinnoilla. Sydämen terveyttä voi parantaa monin tavoin, joten lue loppuun asti, niin saat arvokkaita vinkkejä.

Sepelvaltimotauti

Ensimmäinen sydänsairaus luettelossamme on sepelvaltimotauti (CHD). Se on yleisin sydänsairaus Suomessa. Sepelvaltimotauti syntyy, kun sydämeen verta syöttävät valtimot tukkeutuvat. Tämä voi tapahtua valtimoiden seinämiin kerääntyneen plakin vuoksi. Plakki koostuu kolesterolista, rasvasta ja muista aineista. Ajan myötä plakki voi kovettua ja kaventaa valtimoita, jolloin veren virtaus valtimoissa vaikeutuu. Tämä voi johtaa rintakipuun, hengenahdistukseen ja jopa sydänkohtauksiin.

Voit tehdä monia elämäntapavalintoja CHD:n ehkäisemiseksi. Tärkein asia, jonka voit tehdä, on lopettaa tupakointi. Tupakointi on merkittävä CHD:n riskitekijä. Sinun tulisi myös noudattaa terveellistä ruokavaliota, liikkua säännöllisesti ja pitää paino terveenä. Jos sairastat diabetesta, on tärkeää, että verensokeriarvot pysyvät kurissa.

Aivohalvaus

Toinen sydänsairaus luettelossamme on aivohalvaus. Aivohalvaus tapahtuu, kun aivojen verenkierto katkeaa. Tämä voi johtua tukkeutuneesta valtimosta tai aivoverenvuodosta. Aivohalvaus voi aiheuttaa halvaantumista, puheongelmia ja muistinmenetystä. Joissakin tapauksissa aivohalvaus voi johtaa kuolemaan.

Voit ehkäistä aivohalvauksia monilla elämäntapavalinnoilla. Tärkein asia, jonka voit tehdä, on lopettaa tupakointi. Tupakointi on merkittävä aivohalvauksen riskitekijä. Sinun tulisi myös noudattaa terveellistä ruokavaliota, liikkua säännöllisesti ja pitää paino terveenä. Jos sinulla on korkea verenpaine, on tärkeää pitää se hallinnassa.

Hypertensiivinen sydänsairaus

Kolmas sydänsairaus luettelossamme on hypertensiivinen sydänsairaus. Tämä on eräänlainen sydänsairaus, joka johtuu korkeasta verenpaineesta. Korkea verenpaine rasittaa sydäntä ja voi vaurioittaa valtimoita. Ajan myötä tämä voi johtaa sydämen vajaatoimintaan.

Voit ehkäistä hypertensiivistä sydänsairautta monilla elämäntapavalinnoilla. Tärkein asia, jonka voit tehdä, on lopettaa tupakointi. Tupakointi on merkittävä korkean verenpaineen riskitekijä. Sinun tulisi myös noudattaa terveellistä ruokavaliota, harrastaa säännöllisesti liikuntaa ja ylläpitää terveellistä painoa. Jos sinulla on korkea verenpaine, on tärkeää pitää se hallinnassa tarvittaessa lääkityksellä.

Kardiomyopatia

Neljäs sydänsairaus luettelossamme on kardiomyopatia. Tämä on eräänlainen sydänsairaus, joka vaikuttaa sydänlihakseen. Kardiomyopatia voi tehdä sydänlihaksesta heikon ja jäykän. Tämä voi johtaa sydämen vajaatoimintaan ja rytmihäiriöihin.

Voit tehdä monia elämäntapavalintoja, joilla voit ehkäistä kardiomyopatiaa. Tärkein asia, jonka voit tehdä, on lopettaa tupakointi. Tupakointi on merkittävä kardiomyopatian riskitekijä. Sinun tulisi myös noudattaa terveellistä ruokavaliota, harrastaa säännöllisesti liikuntaa ja ylläpitää terveellistä painoa. Jos sinulla on korkea verenpaine tai diabetes, on tärkeää pitää nämä tilat hallinnassa tarvittaessa lääkityksellä.

Sydänläppien sairaus

Viides ja viimeinen sydänsairaus luettelossamme on sydänläppien sairaus. Sydänläppien sairaus ilmenee, kun sydämen läppien eivät toimi kunnolla. Tämä voi aiheuttaa sydämen kovempaa työtä ja johtaa sydämen vajaatoimintaan.

Voit tehdä monia elämäntapavalintoja sydänläppien sairauksien ehkäisemiseksi. Tärkein asia, jonka voit tehdä, on lopettaa tupakointi. Tupakointi on merkittävä sydänläppien sairauden riskitekijä. Sinun tulisi myös noudattaa terveellistä ruokavaliota, harrastaa säännöllisesti liikuntaa ja ylläpitää terveellistä painoa. Jos sinulla on korkea verenpaine tai diabetes, on tärkeää pitää nämä tilat hallinnassa tarvittaessa lääkityksellä.

Toivottavasti tästä blogikirjoituksesta oli sinulle apua, kun tutustuit viiteen yleisimpään sydänsairauteen Suomessa ja siihen, miten niitä voi ehkäistä elämäntapavalinnoilla. Muista, että paras tapa ehkäistä näitä sairauksia on lopettaa tupakointi ja elää terveellisiä elämäntapoja!